juli 13, 2021

Biografie

THOMAS  HERRMANN werd in Karlsruhe geboren. Op 6-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste pianolessen. Later kreeg hij les bij Marton Keönch aan de universiteit van Paderborn, waar bleek dat hij een bijzonder talent heeft. Op 17 jarige leeftijd maakte Thomas Herrmann zijn debuut met het orkest van de universiteit van Paderborn in het 1e pianoconcert van L. v. Beethoven.
Daarna studeerde hij in Darmstadt bij Prof. Grigory Gruzman en in Detmold bij Prof. Anatol Ugorsky. 1996 vertrok Thomas Herrmann naar Nederland en voltooide zijn opleiding bij Naum Grubert aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij zijn diploma met summa cum laude haalde.

Foto van Arie Kers

Thomas gaf al meer dan 400 concerten in ons land (Concertgebouw van Amsterdam), België, Duitsland (Mozart-Saal Alte Oper Frankfurt), Zwitserland, Frankrijk, Marokko, Zuid-Afrika en China.
Zijn Nederlandse debuut deed hij met het Erasmus Trio in april 1996 als prijswinnaar van het Charles Hennen Concours op uitnodiging van de AVRO in de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam.
Hij speelde op belangrijke festivals zoals het Chopinfestival te Bergen, het Russische Kamermuziekfestival te Gent en het Gergiev-Festival te Rotterdam.

Ook solistisch treedt hij regelmatig op met verschillende orkesten o.a. Bessunger Kammerorchester, Holland Symfonia en het Südwestdeutsche Kammerorchester.
Thomas Herrmann maakte talrijke radio-opnamen, zoals voor de Nederlandse Omroep, De Concertzender en de AVRO, maar ook opnames voor de Duitse televisie (ZDF) en voor de nationale Chinese televisie (CCTV).
Thomas Herrmann heeft talrijke nationale en internationale prijzen gewonnen.

In 1999 & 2001 gaf Herrmann masterclasses aan het Conservatorium te Potchefstroom, Zuid-Afrika. Sinds 2003 verzorgt hij jaarlijks masterclasses voor kamermuziek en piano aan de Zomeracademie in Friedrichsdorf (Duitsland) en sinds 2010 heeft hij een eigen piano- en kamermuziekcursus in Arosa (Zwitserland).

In het jaar 2006 richtte Thomas Herrmann het Internationale Kamermuziekfestival Haarlemmermeer op waar hij tevens artistiek leider was tot 2017.

In het jaar 2007 verscheen Thomas Herrmann in een boek over de meest vooraanstaande pianisten van Nederland en in 2010 werd Herrmann genomineerd voor de cultuurprijs van de Haarlemmermeer.

Kamermuziek neemt een bijzondere plaats in Thomas’ muzikaal leven in.
In 1991 richtte hij het tegenwoordig internationaal bekende Erasmus Trio op wat in 2021 zijn 30-jarig bestaan viert met een concerttour door heel Nederland.

“Met briljant triospel, veel fraaie solistische passages, wisselende stemmingen en een zinderend-dynamische finale deed het trio zijn reputatie gestand en dwong het langdurig applaus af.”

(Delftsche Courant)

“Mit dem international geschätzten Erasmus-Klaviertrio wurde die Eröffnungsveranstaltung der Konzertreihe “Stunde der Musik” zweifellos zu einer Sternstunde musikalisch-künstlerischen Bekenntnisses.”

(Mitteldeutsche Zeitung)

Sinds meer dan 25 jaar vormt Thomas Herrmann een, zoals die Rheinische Post schreef, “Meisterliches Duo” met violiste Vera Laporeva.

Tevens verzorgt hij vele concerten als 4-mains-duo met zijn vaste pianist Lars Keitel een met de bekende cellist Aleksandr Khramouchin.
Sinds 2018 is Thomas Herrmann verbonden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Sinds 2021 is Thomas Herrmann jurylid bij Jugend Musiziert.

Uit de pers:

“Selten hat man von einem jungen Musiker ein derart charakteristisches Mozart-Spiel gehört”
Franfurter Allgemeine Zeitung
„So vielseitig wie sein Programm zeigte sich das Spiel des jungen Pianisten Thomas Herrmann ...
Eindrucksvoll gelang die Verdichtung der aufsteigenden Linien im Allegro, und stets schwebte Die Melodie wunderbar über der Begleitstimme.“
Rheinische Post
“Concert de grande qualité ” 
La nouvelle Gazette                                                               
“fijnzinnig, sprankelend pianospel”
Delftsche Courant                                                
„Das Fazit des musikalischen Nachmittags: Faszinierend !“
Neue Westfälische